Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Dereskert

Pusztaberki

Tóth Zoltán Pusztaberkiben található a kert,  Budapesttől 55 kilométerre, a Börzsöny és a Cserhát hegységek közötti völgyben. Lakott területét lombhullató és tűlevelű erdők veszik körül, így tiszta és egészséges a levegője, szép a környezete. A települést átöleli a Börzsöny keleti lejtőin eredő Derék-patak, amely az Ipolyba torkollik.

A kert tulajdonosa Tóth Zoltán, aki már gyerekkorában megszerette szülei telkén a kertészkedést. Igaz nem ez a szakmája, de családi barátokon keresztül szert tett a Vácrátóti botanikus kertben több szakember barátságára, így szélesebb és szakmaibb tanítást/ rálátást kapott a növényekről. 

1990-től szülei családi háza kertjét művelte, majd 2018-ban Nógrád megye harmadik legkisebb falujában megvett egy 2500 m2-es telket. A telek egy idős, nyugdíjas házaspár tulajdona volt, akik nagyon sok fát és örökzöldet ültettek. A kert nagyon elhanyagolt volt, 8 éve nem volt ápolva. Több hónapnyi tisztítás után elindult az évelő ágyások és a sziklakert kialakítása. 

A tulajdonos inkább gyűjteményes kertnek titulálja a kertet, egy-egy növényfajból nagyon sok fajtát, hibridet gyűjtött össze. A sziklakert tele van kisméretű botanikai tulipánokkal, henye boroszlánokkal (Daphne), többféle bugatölcsérrel (Penstemon), hagymás/rizómás íriszekkel. Több tucat árnyékliliom (Hosta) található a kertben. Tavasszal nyílnak püspöksüvegek (Epimedium), botanikai pünkösdirózsák (Paeonia) és májvirágok (Hepatika) is. A kert szinteltolásos: vannak mély, árnyékos és teljesen napos részei is. 

A tulajdonos a komposztálás híve. A kert egyik látványossága a májusi sziklakert, valamint a dél-afrikai hagymások és rizómások nyár végi virágzása. Ilyen növények például a szerelemvirág (Agapanthus), ernyősliliom (Crinum), üstökliliom (Eucomis), fokföldi csillagvirág (Tulbaghia). Ezek a növények kint telelnek takarással.

A kert két 1200 literes esővíz tározóval rendelkezik, és több helyen csepegtető rendszer van kiépítve.

A környék több kirándulási programmal is dicsekedhet, melyek remek kiegészítő programok lehetnek a kertlátogatás után:  Mikszáth-kúria, Tolnay Klári Emlékház, Somoskő vára, Ipolytarnóci Ősmaradványok, Palóc Grand Canyon.

Pusztaberki az Újpest Városkaputól gyorsított busszal is megközelíthető.

30 fő feletti csoport esetén lehetőség van egyéni látogatási időpont leegyeztetésére is a Dereskertbe.

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

 
Galéria: