Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Kert a tájban

Pázmánd

Dankó PiroskaA Velencei hegység kapujában, Pázmándon épül és alakul a kert több mint 20 éve.
A díszkert kialakítását a tulajdonosok 10 évvel ezelőtt kezdték saját tervek alapján. A munkálatokkal párhuzamosan könyvekből, újságokból és a saját tapasztalatok alapján tanultak, és tanulnak a mai napig talajról, növényekről, a kerti terek formálásáról.
A kert alakítása során egyik ötlet hozza a következőt, de a legfontosabb szempont: megőrizni a lankás domboldal varázslatos hangulatát.
A 4000 négyzetméteres terület különlegessége: egyszerre kert a tájban, és táj a kertben.

A 10 méternyi szintkülönbség jó lehetőséget kínál egy változatos és meglepetésekkel teli kert kialakítására. Terméskő támfalak, lépcsők, teraszok, erdei utak váltakoznak tágas füves területekkel, így a kert látogatói egyszerre lehetnek mezei séta és kerti barangolás részesei.
Lombhullató fák és örökzöldek, virágzó bokrok, évelők és hagymás növények gyűjteménye népesíti be a területet, ahol sokféle madár és rovar talál otthont és táplálékot.

Rengeteg ötlet és próbálkozás, örömteli munka, és a hely iránti tisztelet tükörképe a kert. Ebben a tükörben minden évszakban más és más szépség mutatja meg magát: ezt a szépséget szeretnék megosztani a tulajdonosok a kertbe látogatókkal.
Február végétől a keleti hunyorok és a kikeleti bangiták indítják a sort, a nárciszok és tulipánok márciustól májusig ontják a virágokat. Aztán a nyári évelők és virágzó bokrok uralják a terepet, szeptembertől pedig a bokrok és fák őszi lombja varázsolja el a kertet.

A kertlátogatások során a „túlélő” növények bemutatása kiemelt szerepet kap, mert ezek a csodásan alkalmazkodó évelők, örökzöldek és lombhullatók szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan díszíthetik a kerteket.

A kert házigazdája Dankó Piroska, a hagymás növények és virágzó évelők rajongója: egy-egy új növénynek bármikor talál helyet az ágyásokban.

Pázmándot az M7 autópálya felől a legegyszerűbb megközelíteni, de a Budapest-Balaton kerékpárút is áthalad a falun.
Mindössze pár kilométer Székesfehérvár és a Velencei tó, szintén a közelben található a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark, a Bencehegyi Kilátó, és a Szintezési Ősjegy Nadapon.
A kápolnásnyéki Halász kastély tavasztól őszig képzőművészeti kiállításoknak, szabadtéri koncerteknek ad otthont, a martonvásári Brunszvik kastély és a csodálatosan felújított kastélypark is kedvelt kirándulási célpont. Aki a kertlátogatás után a környéken szeretne ebédelni, annak a Bálint Boráriumot érdemes felkeresnie.

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

Linkek:

kertatajban@gmail.com

 
 
Galéria: