Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Tulipánkuckó – a vidéki élet öröme

Páty

Kakuk ZsuzsannaBudapesttől 8 km-re a Zsámbéki-medence szívében, Pátyon, a Fenyves erdő mellett, egy igazi falusi környezetben található a Tulipánkuckó, ami egy kreatívan, ötletesen kiépített minigazdaság, ahol kikapcsolódás a kerti munka.

Megálmodójának, Kakuk Zsuzsának célja, hogy bemutassa a vidéki élet örömét, egy családi házas övezetben való gazdálkodást a mai elvárasoknak megfelelően, de őseink tudására támaszkodva, aki hiszi, hogy a természet rendjét csak akkor állíthatjuk vissza, ha újra tanuljuk azt a tudást, ami egy-két generációnál ugyan kimaradt, de nagyszüleink ismerték és régen a falusi környezet része volt.

Pár évvel ezelőtt amikor megvette ezt a telket, és belekezdett az építkezésbe az épülő házuk alapjának kiásott földjéből építette meg magaságyásait, majd tudatosan kezdett bele a kapálásmentes gazdálkodásba, a talajtakarásba, és a udvaron belüli körfogásnak köszönhetően a trágyázásba, a hasznos madarak, bogarak visszacsalogatásába - a minél kisebb biológiai lábnyomot hagyva szemlélet elsajátításába.

A KertPátyolgató program keretein belül lehetősége lesz a látogatónak betekinteni egy régi parasztudvarra hasonlító, ámbár nagyon mai kerttel, ahol a modern napelemes ház mellett a huszonkét magaságyás, a rengeteg virág, a tyúkudvar is megférnek, melyben a különböző zöldségek kiválasztása, és annak társítása is gondosan megtervezett. Továbbá megismerkedhetünk a vegyszerezés nélküli termesztés, a komposztálás, a természetes trágyázás, és a vízgazdálkodás titkaival, a magfelfogás, a palántázás, az ültetés technikáival, valamint a madarak, bogarak élőhelyének természetes rendjének való visszaállításával, és a kerti szerszámok ápolásával, használatával. Egyúttal betekintést kaphatunk Zsuzsa kamrájába, ahol azt a attitűdöt is megtapasztalhatjuk, amivel a kert tulajdonosa éli életét az újragondolt kertjében, ami az önfenntartás, illetve a környezettudatos gondolkodás irányába mutat.

A KertPátyolgató program zárásaként, - miközben vendéglátónk házi szörpjét és süteményét fogyasztjuk - lehetőségünk nyílik egy kis beszélgetésre, amikor is a felmerülő kérdéseinkre választ kaphatunk. Majd útravalónak hazavihetjük Zsuzsa szemléletét is, miszerint a falusi ember tudását értéknek kell tartsuk, és törekednünk kell, hogy azt tovább örökítsük gyermekeinknek, hiszen az életben maradásunk záloga a magas tápértékű föld, amiben az élelmiszereinket megtermelhetjük.

A környéken járva semmiképpen se hagyjuk ki a Pátyi Pincehegyet, ahol egy séta, esetleg egy borkostólás további feltöltődést hozhat az igényesen felújított pincesoron, ami remek program lehet a KertPátyolgatás után.

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

Speciális alkalmak

 
Galéria: