Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Zöld pagony

Budapest, XVII. kerület

Rákászné Sinka ErikaA fővárosban, Budapesten, egy kertváros szélén, hajdan legelőként funkcionáló területen található a Zöld pagony, melyet a 90-es évek végén felparcelláztak, aszfaltoztak és közművesítettek, így a környék egységes, modern arculatot kapott.
A kert 2002 tavaszától kezdődően került kialakításra, majd 15 évig lassan, de folyamatosan alakult.
Elsődleges szempont volt a nagyobb, lombhullató fák, örökzöldek, magasabb cserjék elültetése, ezzel egyidőben a kert nagy részének füvesítése, hogy (az akkor még kicsi gyerekek számára) használható és élvezhető legyen a kert.
Az utóbbi 6-8 évben környezettudatosan lett átformálva, kialakítva, gondozva. Nagy gondot fordítva a kert változatos, madár- és rovarbarát kialakítására, őshonos növényekkel való betelepítésére (vadvirágok keverednek a kultúrnövényekkel, fűszernövények a gyógynövényekkel), vegyszermentes növényvédelemre.
A kerttulajdonos kiemelt figyelmet fordított (az alapvetően futóhomokos) terület talajának javítására: rendszeres komposzttal való talajélet javítására, (fás szárú és lágyszárú) évelők nyesedékével való talajtakarásra, valamint változatos talajtakaró évelők ültetésére.

A kert megálmodója, Rákászné Sinka Erika. Végzettségét tekintve közgazdász, de a természet és a növények szeretete előtérbe került. Évek óta, hobbi szinten foglalkozik a kertészkedéssel.  
„Mindenem a kert, úgy érzem, hosszú évek alatt kertfüggővé váltam. Kertem kialakításakor nagy hangsúlyt fektettem a természetközeli kert kialakítására.”

A telek különleges, ötszögletű formája, valamint nagysága (1290 m2) lehetővé tette, hogy tulajdonosa több területre (lakószobára, lakótérre) ossza fel a kertet, melyeknek külön – az adott helyre jellemző – nevet adott (pl. Hortenziás pihenő, Vadszőlős lugas, Kiserdő, stb.).
Pihenőhelyet bőven találunk a kert minden pontján, ahol jól kivehető a természethez való közelség és kötődés. Az asztalok és a székek mind fából készültek, aktuálisan, az évszaknak megfelelően dekorálva, díszítve.
A kerttulajdonos kedvenc növényei főként a hortenziák (cserjés-, bugás-, vagy a kerti változatai), valamint a méhbalzsam, bugás lángvirágok, Asterek, amely újra meg újra nagy felületeken bukkan fel az ágyásokban, hullámozva és természetessé téve azokat.
A Zöld pagonyban, ahol a természet veszi át az irányítást és saját maguktól szaporodnak a vadvirágok, a háziasszony hagyja, hadd nőjenek, virágozzanak, érvényesüljenek, alakítsák maguk a kertet.
Ezek az aprónak tűnő részletek teszik olyan izgalmassá a kertet, így nem hat sohasem unalmasnak. Ennek köszönhetően a kert minden évszakban látványosságot és meglepetést nyújt.

A tulajdonos hitvallása: „Elvem, hogy mindenkinek olyan kertet alkothasson maga körül, ami neki tetszik, nem pedig másnak. Olyat, ahol jól érzi magát, tökéletes a kikapcsolódás saját maga számára, mert csak így válhat részévé kertje, így tud azonosulni vele."