Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Egy kertész kertje Pilisszentkereszten

Pilisszentkereszt

Szomoru MiklósPilisszentkereszten található a kert, a 753 méter magas Pilis hegy észak-keleti lejtőjén. Területe ezer négyzetméter, de a kialakításnál használt kertépítészeti trükkök (íves vonalvezetésű ágyások, konkáv ültetési technika, "kölcsönvett táj" alkalmazása) által a nagyobb méret érzetét kelti.

A tulajdonos, Szomoru Miklós számára – aki nagy "angolkert-mániás" és évelőgyűjtó – egyértelmű volt, hogy vidéki angol “cottage-garden” stílusban alakítsa ki a kertet. A mintegy ötezer növény felváltva virágzik tél végétől a következő tél kezdetéig, ezért szinte egész évben teljes díszben pompázó kerttel találkozhat az ide látogató.
Organikus módon ápolja a kertet, tehát sem permetszert, sem műtrágyát nem használ, csak saját készítésű komposzttal, szerves trágyákkal és organikus, házi előállítású tápoldatokkal ápolja a növényeket. Rovar-, madár- és állatbarát a kert, így több ezer pillangó, szender és méhecske látogatja, de előfordul akár róka, borz, sün vagy béka is.

Víztakarékos, okos öntözéssel és mélyalmos mulcsozással viszonylag kevés vizet használva tartja fenn a kertet – a növények így remekül túlélik az akár hosszabb száraz időszakokat is.

Évszaktól függően a díszkert mindig más arcát mutatja, ezért akár többször is érdemes felkeresni. Tavasszal a többszáz hagymás növény indítja a szezont, nyár kezdetétől ősz végéig pedig az évelők veszik át a főszerepet. Ősszel a színes levelű fák és cserjék pompájában gyönyörködhetünk.

A látogatás nem csupán egy séta, hanem hasznos kertápolási, növénytársítási, kertépítészeti és organikus kertfenntartási tippeket is elsajátíthatnak a vendégek.

Aki erre jár, kihasználhatja, hogy a környék egyúttal remek kirándulóhely. A falu közvetlen közelében megtekinthető egy Árpád-kori kolostorrom, de nincs messze Dobogókő és Szentendre sem. A Dera-szurdok és a Holdvilág-árok is kihagyhatatlan túrahelyszín. Így a kerttátogatás akár egy egész napos programmá is kibővíthető.
Kerékpárral és motorbiciklivel is szeretettel várnak mindenkit, de a falu Pomázról tömegközlekedéssel (860-as és 861-es Volánbusszal) is elérhető. A busz végállomása nagyjából öt perc sétára található a kerttől.

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

Speciális alkalmak

 Tanfolyamok

 
 
Galéria: