Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Pillangókert

Isztimér

Dr. Hoffmann OrsolyaA Pillangókert a Kelet-Bakony lankás, dombjai közt fekszik, közel egy hektár alapterületen. Minden szempontból fúziós kert. Felépítését tekintve egyaránt tartalmaz formális részeket, mint a sövénnyel körbevett zöldségeskert, rózsa- és mediterrán kert, a vegyes beültetésű fűszerkert, a szárazságkedvelő növényekből telepített préri kert, levendula szegélyek, nyírt sövények és egy japán kapura emlékeztető pergola. Ugyanakkor található benne egy viszonylag frissen telepített örökzöldeket tartalmazó tájképi kert és egy gyümölcstermőkből álló „falusi” kertrész is.
Leglátványosabb részei az aroma növény- és fűszerkert, valamint a májustól októberig virágzó, de télen is mutatós évelő szegélyágyak. A hely adottságait figyelembe véve, déli fekvésű, napsütéses, viszonylag száraz klíma, többféle illat- és aromanövénnyel és azok hasznosításával is találkozhat a kertlátogató: ezek a levendula, a peónia, a muskotály zsálya és az újonnan telepített damaszkuszi rózsa ültetvény.
Májustól októberig mindig van látnivaló a kertben, de emellett csodálatosan sokszínű a benne és körülötte élő természet: apró rágcsálók, kétéltűek, rovarok, madarak és a környező erdőkben, ligetekben élő nagyobb emlősök és ragadozók, mind, mind részei az egésznek.
A kert a kezdetektől (2015) organikus szemléletben, vegyszerek használata nélkül működik, esőviz hasznosítással, komposztálással, megfelelő fajok kiválasztásával és a természet, valamint a kert kapcsolatának folyamatos megfigyelésével. Így azért időről időre alakul, változik is.
Egyetlen kérdés, amiben kompromisszumot kötöttem a kert és kutya kapcsolatának kérdése: van kutya, sőt kettő, és kert is! Szívesen mesélek az ilyen irányú tapasztalataimról is.

Rólam
Gyerekkorom óta kertészkedem, kezdetben kertész végzettségű édesanyám „segédmunkásaként”. Ezt nem annyira szerettem persze, de utólag azt mondom, hogy rengeteget tanultam belőle. Felnőtt koromban, bár nem ez lett a foglakozásom, de ez a hobbim, szenvedélyem és érdeklődésem. Rengeteg kertet nézek, látogatok a nagyvilágban, ha tehetem és persze művelem a sajátom, télen-nyáron, hajnalban, hétvégén.
Van egy japán bölcsesség, ami sokszor eszembe jut, így hangzik: Ichi-go ichi-e azaz becsüld meg, éld meg a pillanatot! Hiszen minden pillanat egyedi és megismételhetetlen. Ez a gondolat, ami irányt mutat a kertészkedésben: tegyél meg mindent, hogy amit csinálsz az tökéletes legyen. De emellett élvezd ki, amit látsz! Figyelj oda a körülötted élő természetre, vedd észre az apró rezdüléseket! A természet nap mint nap, de akár pillanatról pillanatra változik: az évszakok, a fények, a virágok, az ízek, a szagok, a napsütés vagy az eső. Az igazi kertész ezekre figyel, és arra törekszik, hogy minél inkább megértse ezeket a jeleket. Erről szól számomra a kert, a többi pedig ebből következik.

Közlekedés, kirándulások a környéken
A kert Isztimér (régebben Guttamási) faluban található Fejér megyében, Budapest szélétől kb. 80 km-re, attól függően, hogy valaki az M7-es vagy az M1-es felől közelíti meg a térséget. Székesfehérvárról távolsági busszal is elérhető, például a vasútállomásról induló buszokkal (~ 20 km).
A környéken számos kirándulási lehetőség közül választhatunk: először is ajánlom mindenkinek a Bakony és a Vértes között áthaladó Kék túra gyönyörű szakaszait, a számos biciklis útvonalat, és a még talán kevésbé felfedezett, ám csodás mediterrán hangulatú és egyre kiválóbb borokat adó borvidéket (Móri). Komolyabb túrázóknak a híres Burok-völgyet, amit a Bakony őserdejének is neveznek.
Várak és kastélyok szerelemesei felkereshetik a Csókakői várat, a Fehérvárcsurgói kastélyt és a maga elhanyagoltságában is romantikus iszkaszentgyörgyi kastély parkot.
A kerttől 5 percnyi autózásra található Gaja Völgyi Tájcentrum, amely kisebb nagyobb, kutyás és családos kirándulásra biztosít lehetőséget.
Érdemes szállást foglalni egy hosszúhétvégére és körülnézni ezen a környéken! Iszkaszentgyörgyön szombatonként szuper kis termelői piacot találunk, de a térségben több kiváló sajtos, Móron étterem, Fehérváron kávézó és pékség is van.

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

Speciális alkalmak

 
 
Galéria: