Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Miniarborétum a völgyben

Óbánya

Heim Márta és Szibelle Jenő A buja kert Baranya vármegyében, egy kis zsákfaluban, Óbányán, egy szűk völgyben található. A kert megalkotói – Heim Márta és Szibelle Jenő – 2000-ben kezdték átalakítani a zöldséges kertjüket díszkertté. Fokozatosan, mindig egy-egy részt próbáltak szebbé tenni.

A 700 négyzetméteres kert egy sövénnyel két részre van osztva. Szinte az egész kert félárnyékosnak mondható, mert a dombok miatt a felkelő nap sugarai későn érnek ide, és kora délutánra már el is tűnnek, így többnyire árnyékkedvelő növények vannak.

Az egyik részen egy kerti tó is helyet kapott, koi pontyokkal, tavirózsákkal, pihenővel, füves résszel, japán juharokkal, fenyőkkel, azáleákkal, hortenziákkal, magnóliákkal, páfrányokkal. A tulajdonosok szívéhez közel állnak a japánkertek és azok növényei – ez érezhető is a kert ezen részén.

A sövény alatti területen is sok japán juhar és fenyő található, de ezeken kívül itt vannak a hatalmas, koros fásszárú bazsarózsák, valamint egy évelő ágyás, közel 200 különböző sásliliom, sok-sok évelővel társítva.

A kerítés rózsa- és klemátiszfuttatóból áll. Mindent Márta és férje közösen tervezett, kivitelezett, persze a munka neheze Jenő érdeme.

A miniarborétum minden hónapban más arcát mutatja, így érdemes többször megnézni. A környék kedvelt kirándulóhely, a közelben a Ferde-vízesés, Csepegő-szikla.  

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

 
Galéria: