Barion Pixel

Látogatható magánkertek

Körtvélyes-kert

Verőce, Fenyveshegy

Gálik KrisztiánA Körtvélyes-Kert Börzsöny Dél-Keleti csücskében Vác és Verőce közt a 12-es út vonala mentén a Duna kanyarulatában helyezkedik el. A kert Fenyveshegy lejtőjén a Dunára nézve, 10 teraszos szintből alkot egy komplex összefüggő angol kertet. A kert a Duna szintje felett 50 m-re helyezkedik el. Váctól egészen Nagymarosig egy teljes dunai panorámát nyújt a látogatóknak.

A Körtvélyes-Kert egy 1980 nm-es összterületen fekszik, több mint 250 m-es „gyep és bazalt” ösvénnyel átszelve.
A tulajdonosok Romák Roland és Gálik Krisztián hobbikertészek. A hétvégi kertünk megvalósítása 2016 nyarán egy ötletből kiindulva, „Kertészkedjünk egy kicsit” címszóval indult, megvásárolva egy 980 nm-es 5 szintes telket, majd 2017-ben egy szomszédos telek hozzávásárlásával tovább bővült. Igy alkot a Körtvélyes-Kert egy egységes kis „arborétumot”, a Fenyveshegy „angolkertjét”.

A kert jellegzetessége, hogy a tulajdonosok hobbikertként csak a hétvégéken, szabadidőben építik a kertet. A teljes kert mai formáját 6 év alatt nyerte el négy kéz kemény és kitartó munkájaként. A kert építésénél figyelembe véve a terep adta „szintes” lehetőséget, megtartva a már kertben korábbi tulajdonosok által ültetett gyümölcsfákat, egy összefüggő 250 m-es folyosót alkot egy több mint 40-éves cseresznyefával lezárva. A kert összeségében 126 db fának és több mint 4000 évelő növénynek ad otthont, tavasszal pedig több mint 1500 hagymás növény árrassza lágy illatát a kert minden pontján.

A kertben megtalálható egy „hintakert” egy felújított öreg hintával, amely nyáron a fák árnyékában lehetőséget ad egy kiadós pihenésre, a csobogó lágy hangja mellett.

A kert déli fekvése, és mára a forró-száraz nyarak, teljesen meghatározzák az ültetett növények fajtáit. Mivel a kert csak hétvégi kert, a növények vízellátását egy takarékos, több mint 1000 m-es szabályozott csepegtető és öntöző rendszer látja el. A kerti lak felújításnál és az építkezésnél figyelembe lett véve a csapadékvíz a kertben történő egyenletes elosztása, az építkezésnél keletkezett fa- és beton „hulladék” elemek kertben történő újrahasznosítása.

A csepegtető, öntöző rendszernek, a sok talajtakaró növénynek és a rendszeres mulcsozásnak köszönhetően a kert mára nagy részben önfenntartóvá vált.

 

A terep adta lehetőségeket kihasználva a kert alsó részében, a gyümölcsfák alatt bogyós növényeknek (szeder, málna, ribizli, piszke és földieper) ad otthont, ahol tavasztól késő őszig lehetőség adatik egy kis csemegézésre. A kert felső, legszárazabb pontjában, pedig pár szőlőtőke gazdagítja a kertet.

A kertben 3 db folyamatosan üzemelő csobogó, azaz általunk elnevezett „csendtörő” töri meg a csendet, megannyi madárnak fürdési és ivási lehetőséget biztosítva.

A tudatosan választott növényekkel (nyári orgonák, levendulák, rózsák) csoportos beültetésével pedig szebbnél szebb pillangók és rovarok, méhek látják el a növények porzását. A kert jellegzetessége a kora nyári időszakban megannyi megjelenő szarvasbogár, és tavasztól őszig a kert állandó lakói a nagyméretű zöld gyíkok, akik párban sütkéreznek, minden reggel az örökzöld bokrokon. A kert látogatói még a környék madárállománya, sünök, rókák, menyétek és békák is.

Évszaktól függően a kert mindig más és más arcát mutatja, így érdemes az év különböző pontjain egy börzsönyi túrázás kapcsán ellátogatni.
Mivel a Börzsöny egy kiváló kirándulóhely, így a túrázók a kék túravonal mentén a Fenyveshegy-Kecskéshegyi útjára tévedve, már csak pár lépésre egy gyönyörű kerti pihenőre és dunai panorámára tehetnek szert.

A kert leglátványosabb időszaka május közepétől egészen október végéig tart (bazsarózsák, nőszirmok, rózsák, lágyszárú évelők) illetve szeptember végétől november elejéig, amikor ezerszínben kezd el pompázni a kert (juharok, somok, nyírfák, cserszömörcék, perzsafák és különböző színben az őszirózsák).

A Körtvélyes-Kert legkönnyebben, mint autóval, motorkerékpárral a 2-es főútvonalról (Szendehely fele) Vác-Nyulas felé vezető úton lefordulva az Alsó úton keresztül a Kecskéshegyi utcán jutható el. Megközelíthető még a „Kert” a 12-es útról a Verőce felé vezető útszakasz első vasúti átjáróján keresztül a Zsolt utcán át, majd balra kanyarodva a Kecskéshegyi utca végéig vezető útvonalon is.

 

Programtípusok:

Hagyományos kertlátogatások

 
 
Galéria: